www.belgium.be

Laatste nieuws

Studie over de bijdrage van federale wetenschappelijke instellingen aan de opleiding van doctoraatsstudenten

Deze studie schetst een beeld van de bijdrage die de FWI’s leveren aan de vorming van onderzoekers in en buiten België door de begeleiding van doctoraatsstudenten in de periode 2016-2020. Op basis van een vragenlijst aan elke FWI, gevolgd door 3 diepte-interviews die de resultaten hiervan nuanceren en verder uitdiepen, wordt een beeld geschetst van de 312 doctoraatsstudenten met tenminste 1 supervisor of co-supervisor verbonden aan een FWI. De FWI’s werken hiervoor samen met 51 universiteiten in 28 landen (waaronder België, waar alle 11 universiteiten betrokken zijn in de samenwerkingen en 81% van de doctoraatsstudenten hun diploma zullen behalen). De studie geeft beschrijvende statistieken over de doctoraatsstudenten (met bijvoorbeeld aandacht voor nationaliteit, geslacht, affiliatie, financieringsbron, onderzoeksveld) en beantwoordt vragen als: Hoe komen doctoraatsstudenten in een FWI terecht? Wat houdt de begeleiding in? Wat is de meerwaarde ervan voor een FWI, voor de student, en voor de universiteit? Wat zijn de uitdagingen voor alle betrokkenen?
De studie kan gedownload worden door te klikken op de onderstaande link (pdf).

Publication on the contribution of the federal scientific institutions to the training of doctoral students

Rapport over de economische impact van ESA-financiering van de ruimtevaartsector

Het ruimtevaartbeleid in België is een bevoegdheid van de federale overheid. Bijna 90% van het jaarlijks budget van 220 miljoen euro in de periode 2016-2020 (meer recent verhoogd naar 275 miljoen en voor de volgende jaren gebudgetteerd op 325 miljoen euro) gaat naar de financiering van internationale ruimtevaartprogramma’s bij de ESA. De dienst ruimtevaartonderzoek- en toepassingen van BELSPO is verantwoordelijk voor het beheer van dit budget.
Om de maatschappelijke impact van deze investeringen in kaart te brengen, heeft MERI een studie gemaakt op basis van een bevraging bij alle betrokken ruimtevaartactoren in de periode 2021-2022. Het gaat om zowel ondernemingen in de private sector, als publieke kennisinstellingen waaronder universiteiten.
De studie zet uiteen hoe de ESA-financiering effecten sorteert op het vlak van tewerkstelling en economische output in de periode 2011-2020. Daarnaast wordt aandacht besteed aan de activiteiten voor onderzoek en ontwikkeling en de verschillende vormen van samenwerking die op dit vlak tot stand komen.
De studie kan gedownload worden door te klikken op de onderstaande link (pdf).

Report on the economic importance of the ESA funded Belgian space economy

Nieuwste editie van de BRISTI (het Belgian Report on Science, Technology, and Innovation)

MERI presenteert u de nieuwste editie van de BRISTI, het Belgian Report on Science, Technology and Innovation. Dit is een actuele en volledige bron van informatie over onderzoek en innovatie in België. Het beschrijft het institutionele landschap per bevoegde overheid, voor zowel de federale overheid als de Gewesten en Gemeenschappen, en geeft een overzicht van het gevoerde beleid, de toekomstige beleidsperspectieven, en van de betrokken actoren en instrumenten. Tot slot worden belangrijke uitdagingen op langere termijn besproken, zoals hoe de positie van België als een leider op het vlak van innovatie behouden, de maatschappelijke en economische impact van O&O-investeringen optimaliseren, en een strategisch en toekomstgericht O&O-beleid voeren. Kortom, een overzichtelijk en handig instrument voor iedereen met een interesse in openbaar bestuur en/of onderzoek en innovatie.

Het boek kan gratis gedownload worden door middel van de onderstaande link.

BRISTI 2021

R&D-intensiteit in België bereikt de Europese 3%-doelstelling

De Europese Unie stelde in 2002 het Barcelona-objectief voorop, waarbij de R&D-investeringen drie procent van het bruto binnenlands product (bbp) zouden moeten bedragen.
De verhouding tussen beide grootheden wordt aangeduid met de term R&D-intensiteit. Tot vandaag blijkt de ambitieuze 3%-doelstelling voor de Europese Unie nog niet bereikt. Maar vele Europese lidstaten, waaronder België, namen als individuele lidstaat deze 3%-doelstelling over.
In 2019 bereikte België voor het eerst de 3%-doelstelling, net als Zweden, Duitsland en Oostenrijk, met 3,17%.
Daarom heeft MERI een studie gemaakt die meer informatie geeft bij de evolutie van deze indicator en het bereiken van deze drempel. De publicatie kan geopend worden door te klikken op de onderstaande link.

Link naar het artikel